06. Immunrendszer Érettségi
2020. szeptember 03. írta: b.brigitta

06. Immunrendszer Érettségi

ISMÉTLÉS

 

Ezt tanultuk 8. osztályban, kíváncsi vagyok:

Nyirokkeringés, immunrendszer, vércsoportok: MEGNÉZEM
Klassz honlap: adaptívoktatás

KAHOOT 

KÖZÉP_ANYAG

A Veled született immunrendszer és a szereplőgárda 

 

Szuper videó! Köszönjük szépen! Érdemes megnézni! Könnyen érthető és tanulható! 

 

Adaptív immunrendszered

 

Szuper videó! Köszönjük szépen! Érdemes megnézni! Könnyen érthető és tanulható!  Készíts a videó alapján vázlatot a füzetedbe!

 

A résztvevők feladata

 

Összefoglalva a videó: 

0. Sérülés > betolakódók > HARC!

1. Makrofág támadás: Egy makrofág képes kb 100 baktériumot elpusztítani. Ugye emékszel? Ezek a makrofágok a fehérvérsejtek egyik fajáti, másnéven monociták, nagy falósejtek:

 

2. A neutrofil granulociták (= kis falósejtek, mikrofágok) támadása, melyek egészséges sejteket is elpusztítanak a küzdelem során, plusz felületükön olyan képleteket hoznak létre, melyek segítik a baktériumok elpusztítását, csapdába ejtését. Mivel ezek a sejtek így rendkívül veszélyesek, öt nap múlva apoptózist követnek el.

3. A dendritikus sejtek begyűjtik az ellenség mintáit, elutazik egy nyirokcsomóhoz.

4. Ahol segítő és ölő T sejtek (limfociták) találhatóak. A dendritikus sejt egy olyan segítő T sejtet keres, amely összekapcsolódik a behatolók azon részeivel, melyet a dendritikus sejt szállít a membránján.

5. Ha összekapcsolódnak egy reakciósorozat indul el > aktiválják a segítő T-sejtet, mely gyorsan több ezerszer megkétszerezi önmagát. Ezek közül néhány memória-T sejtté alakul mely a nyirokcsomóban marad, mely immunissá tesz ettől az ellenségtől, néhány a csatatérre utazik (T-limfocita bekelbelez), mások pedig a nyirokcsomó közepébe utaznak, hogy aktiváljanak egy fegyvergyárat, a B-sejteket, melyek antitesteket gyártanak. Addig működik ez az egész, még az idegen anyagot a szervezet leküzdi, a segítő T-sejtek ösztönzik a B-sejtek antitesttermelését. Az antitestek (immunoglobulin) olyan fehérjék, melyek a behatolók felületén meg tudnak kötődni. A segítő T-sejtnek szerepe van abban, hogy a B-sejt milyen antitestet adjon le több millió számban a vérbe. A fertőzés helyére jutnak a makrofágok mellé, és az idegen anyaghoz való hozzákapcsolódással hatástalanítják a behatolókat azáltal, hogy az antitesthez be tud kötni a T-ölő sejt. A makrofágok hatékonyabbak úgy a baktériumok elpusztításában, amihez antitestek csatlakoznak.

6. Ha a küzdelem sikeres, a legtöbb immunsejt használhatatlanná válik, a fegyvergyár összeomlik, a sejtek apoptózist követnek el,  így a test nem pazarol energiát ellenség hiányában. DE néhányan megmaradnak: memóriasejtek. Készen állva arra, ha ugyanaz az ellenség ismét lecsap, akkor megölik őket mielőtt észrevennéd.

Feladatok

 

Nézd meg az IMMUNRENDSZER MŰKÖDÉSÉRŐL szóló animációt is! MOZAIK TK: LINK

Védelmi vonalaink: LearnApp

Fehérvérsejtek típusai, jellemzői LearnApp

Nem specifikus immunválasz lépései: LearnApp

Elsődleges és másodlagos immunválasz: LearnApp

Immunrendszer ppt középszint alapok: ITT

Immunrendszer ppt faktos anyag: ITT

 

Immunizálás és Vércsoportok

 

Kezdd a vidivel!!! :)  

Immunizálás ppt ITT

MOZAIK LINK

LearnApp: NAtív és adaptív immunitás

LearnApp: Immunizálás tipusai

Nézd meg, mit mond Dr House a védőoltásról!

Nézd meg az immunizálásról szóló rövid videót! (Blausen)

Hogyan védekezünk az influenza ellen? (Blausen)

Vércsoportok ppt

Vérátömlesztés (Blausen)

Nagyon jó interaktív szimuláció VÉRCSOPORT MEGHATÁROZÁSRÓL ÉS VÉRÁTÖMLESZTÉSRŐL. Ha nem jössz rá egyből, hogy hogyan kell játszani, nézd meg a tutorial oldalakat (beállíthatod az automatikus fordítását az oldalnak, tökéletes lesz a fordítás, meg fogod érteni), után startolj playingelni!

Megváltozhat-e életünk során a vércsoportunk? Igen, csontvelő átültetésnél!

Az átültetés során a beteg vérképző őssejtjeit elpusztítják, és ezek helyét és feladatát veszik át a donor egészséges őssejtjei. Minél idősebb a donor, annál lassabban veszik át a feladatot a donor őssejtjei, így tovább lesz kitéve a beteg a fertőzéseknek. A kiválasztott donorok többsége 40 év alatti, ennél idősebb donort csak a nagyon ritka HLA típusú beteg esetében aktiválnak. Ha van választási lehetőség, az azonos HLA típusú donorok közül mindig a fiatalabbat választják.

Az őssejtdonor kiválasztásánál nem elsődleges szempont a vércsoport. A beteg vércsoportja a transzplantációt követően megváltozik a donor vércsoportjára. Ha egy betegnek több választható donora van, előnyös a vércsoport-kompatibilis donort választani, mivel a vérkészítmény adása különben nehézségeket okozhat. (http://www.ovsz.hu)

 

Immunrendszer egészségtana

 

Immunrendszer egészségtana ppt

MOZAIK LINK

Hogyan alakul ki az AIDS? (Blausen)

Sclerosis multiplex (Blausen)

Milyen oltást kaptam?

 

EZEN A LINKEN a jelenleg aktuális naptárat találod. Az oltási naptár és a védőoltás ismertető alapján mutasd be a fontosabb védőoltásokat! A következő szemponrendszer alapján:

  • Mikor adják az oltást? 
  • Mit tartalmaz az oltás? (pl. ellenanyaot, legyengített kórokozót)
  • Hány féle betegség ellen adják az adott oltást?
  • Vírus vagy baktérium okozza?
  • Mik lennének a betegség tünetei, következményei, ha nem kapnánk oltást? (1 mondatban!)
  • g>

 

    A bejegyzés trackback címe:

    https://bbrigitta.blog.hu/api/trackback/id/tr8216019948

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
    süti beállítások módosítása