06.02. Táplálkozási szervrendszer : Bélrendszer előszobája és nappalija, kijárata
2019. október 24. írta: b.brigitta

06.02. Táplálkozási szervrendszer : Bélrendszer előszobája és nappalija, kijárata

A bélrendszer előszobája

Nézzük meg, mi minden van ebben az előszobában! 

 

1. SZAVAZZ! Mit gondolsz a következő három állításról? Mindegyikre megkapjuk a választ a szervrendszer áttanulmányozása után!

 

Az alábbi  kép alapján válaszolj! 

 

2. Kísérletezz magadon!

 

Az első!

Tapogasd ki az első számú titkos helyet a nyelveddel. Négy kicsi pontról van szó. Kettő ezek közül az orcák belső felén, csukott száj esetén a felső fogsorral szemben található, bal és jobb oldali kicsi kitüremkedések. Sokan azt hiszik, hogy itt valamikor megharapták magukat… A másik kettő a nyelv alatt van....

Gyorsan írd meg nekünk, mit gondolsz, milyen nyílások ezek:
  1. Mit tapasztalsz, ha az alsó kettő pontot megnyomod a nyelveddel? 
  2. Mikor működhetnek az oldalsó pontok nyílásai? 
  3. Milyen egységek termelik ezt az anyagot?

  

 

A második

 

Rágcsálj hosszan egy falat kenyeret, kifli darabot hosszan! Milyen ízünek érzed? Miért? 

 

 3. Nézzük, mit tartalmaz a nyál!

 

első

második

harmadik 

4. Kik laknak a szájüregemben? 

A fogas kérdések majd következő órán...

6. Kóstolj porokat!

Egy tényéron hatféle különböző anyag van! Kóstolás alapján állapítsd meg, hogy milyen anyagok ezek, a nyelved melyik részén érzed ezen anyagok ízét! 
A gasztronómiában viszonylag régóta jól ismert fogalom az umami, ami egy japán szó európában meghonosodott változata, nagyjából annyit jelent hogy kellemes íz. Az umami azonban lényegesen többet jelent mint a kellemes íz fogalma, tulajdonképpen itt a sós, édes, keserű, savanyú ízek mellett az ötödik alapízről beszélhetünk....
1908-ban Kikunae Ikeda vegyész professzor a japán konyha tradicionális alapanyagából, a kombu nevű tengeri algából nyerte ki először az umamit kiváltó glutaminsavat. A nátrium-glutamát azóta önálló termékként mint ízfokozó komoly karriert futott be az élelmiszeriparban, gasztronómiában, a ma már E621-es számon futó nátrium-glutamát rengeteg készétel adalékanyaga. Forrás

7.  Evezzünk lentebb, mi van a máj környékén? 

 

 

Kísérletezz!

  • Két mérőpohárba önts 3-3 ujjnyi vizet, mindkettőre rétegezz 1-1 ujjnyi olajat.
  • Az egyikbe önts egy ujjnyi epét!
  • keverd össze mind a kettő tartalmát!

 

8. Játszom

 

Ismétlő kahoot 6-ban már ezt mind tudtam! :) KAHOOT

Bélrendszer előszobája Quizizz

Tápanyagok és az emésztőszervrendszer: Quizizz

9. Ajánlott 3D képek és videók!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bbrigitta.blog.hu/api/trackback/id/tr1414385764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása