08. Biológia Érettségi: Összefoglalás: Szervetlen és szerves vegyületek
2019. október 16. írta: b.brigitta

08. Biológia Érettségi: Összefoglalás: Szervetlen és szerves vegyületek

1. VÍZ

 

Tudom a víz biológiailag fontos tulajdonságait: LEARNAPP

 

  • Tervezz kísérletet a szén-dioxid kimutatásra! 
  • Az élet kialakulásának színtere az ősóceánok vize volt. Mely rendszertani csoport (ország) szaporodása kötött a mai napig vízhez?  Mely növény csoportok megtermékenyítéséhez elengedhetelen a vizes közeg? 
  • Mi köszönhető a víz polaris tulajdonságának? 
  • Mit jelent az, hogy a víz jó diszpregáló közeg
  • Mi köszönhető a víz nagy felületi feszültségének? 
  • Hogyan lehetséges, milyen szerkezeti sajátosságnak köszönhető, hogy a tavak alsó vízrétegei nem fagynak be télen, így az élőlények életben maradnak? 
  • Mi az előnye a víz nagy párolgáshőjének?
  • A növény gázcserenyílásain keresztül zajló transzspirációnak köszönhetően a  xylémben, azaz a farészben lévő nedv felemelkedik. Ehhez jozzájárul a vízmolekulák közötti vonzás így kialakítva a kapilláris mozgást. Milyen kötésnek köszönhetően jön létre a vízmolekulák közötti kohéziós erő?

  • Miért előnyös: összenyomhatalanság, átlátszóság, magas olvadás-és forráspont?

    A víz szerepe: LEARNAPP

2. OZMÓZIS, DIFFÚZIÓ

 

 Válaszolj a következő kérdésekre!

  • Mit nevezünk diffúziónak? Mit jelent a facilitált diffúzió?
  • Mit jelentenek a következő fogalmak: ozmózis, exozmózis, endozmózis, félig átresztő hártya, plazmolízis, hemolízis, deplazmolízis, konvex plazmolízis, konkáv plazmolízis? 
  • Magyarázd meg: Miért ereszt levet a lesózott uborka? , Miért reped ki sok esőzés után a cseresznye? 

Mi a különbség diffúzió-ozmózis: LEARNAPP

 

3. SZÉNHIDRÁTOK

 

  • Jellemezd a következő szénhidrátokat íz, vízben való oldhatóság, emészthetőség, funkciós csoport típusa, cukoregység száma, a szénhidrát előfordulása és élettani szerepe alapján: szőlőcukor, keményítő, glikogén, cellulóz!
  • Mi a következő szénhidrátok jelentőség: szacharóz, fruktóz, ribóz, laktóz, dezoxiribóz?
  • Sorold fel, hogy a kölönböző élőlények országinak milyen szénhidrát tartalmú tartaléktápanyagai és felépítő szénhidrát molkeulái vannak!
  • Elmélet kísérlet!
    • A feldarabolt burgonyagumó vágási felszínéről kaparékot készítettél. Mikroszkóp alatt megvizsgáltad a keményítőszemcséket. 
    • KI-os jódoldatot cseppentettél a minta mellé, majd átszivattad szűrőpapírral. 
    • Milyen színűre festette a Lugol a mintát?
    • A színváltozás alapján, milyen poliszacharidot tartalmaz a burgonyagumó?
    • Milyen szerkezeti változás okozza az elszíneződést?
    • Milyen térszerkezetű a molekula, amely ilyen színreakcióba lép?
    • Sorolj fel további olyan növényi részeket, melyeknek magas a keményítő tartalma!
    • Mi a táplálékkal felvett növényi keményítő fő szerepe az ember anyagcseréjében?
    • Magyarázd el, miért édes a sokáig rágott kenyérhéj!

 

QUILET LIVE 

Szénhidrátok szerkezete és jellemzői: LEARNAPP

 

4. LIPIDEK

 

Kérdesek:

  • Sorold fel a lipidek élettani jelentőségét, szerepét! Legalább ötöt említs!
  • Sorod fel a lipidek típusait! Ugye magad előtt látod a molekulák vázát?!
  • Miért lehet túladagolni  a következő vitaminokat: A(D)EK?
  • Igazold kémiai szerkezet jellemzéssel, hogy a foszaftidok biológiai membránok kialakítására képesek!
  • Melyik lipidekre jellemző a konjugált kettős kötés rendszer? Mi a jelentősége? 
  • Neutrális zsírok hidrolízise során milyen molekulegységeket kapunk? 
  • Elméleti kísérlet:
    • Két kémcsőbe 3-3 ujjnyi vizet öntöttél, mindkettőre  1-1 ujjnyi olajat rétegeztél. Az egyik kémcsőbe egy ujjnyi epét tettél. Mi tapasztaltál?, Hol termelődik az epe a szervezetedben?, Mi az epe szervezetbeli szerepe?, Mitlyen típusú szerkezeti molekula jellemző az epesavakra? 
  •  Lipidek szerkezte és jellemzőik: LEARNAPP


 

5. FEHÉRJÉK

 

  • Jellemezd a fehérjéket felépítésük, szerkezetük (elsődleges, másodlagos (alfa-hélis, béta-redő), harmadlagos, negyedleges) szerint!
  • Mit jelent az, hogy esszenciális aminosav és az, hogy teljes értékű fehérje?
  • Jellemezd a fehérjéket a következő szervezetbeli szerepük alapján, mint vázfehérjék, kontraktilis fehérjék, enzimek, immunfehérjék, markerfehérjék, transzporfehérjék, dajkafehérjék, hormonok? 
  • Végezz elméleti kísérletet:
    • Fehérjeoldathoz adtál hozzá könnyűfémsókat! Ekkor a fehérje szerkezeti állapota (szolból géllé) változott (denaturáció). Hogyan tudod a folyamatot visszafordítani? 

 

Quizlet LIVE

 

6. NUKLEINSAVAK

 

 

 

 Quizlet LIVE

  • Ismerem az összes nukleinsav, nukleotid típust, képes vagyok beazonosíta a molekula szerkezeti váz lapján ezeket: LEARNAPP
  • Tudom, mi a jelentősége a következő nukleotidoknak: NAD+, NADP+, ATP:  LEARNAPP
  • Tudom, hogy mi a különbség a DNS és az RNS felépítése között: LEARNAPP

 

7. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bbrigitta.blog.hu/api/trackback/id/tr6215275646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása