1. VÍZ
Tudom a víz biológiailag fontos tulajdonságait: LEARNAPP
- Tervezz kísérletet a szén-dioxid kimutatásra!
- Az élet kialakulásának színtere az ősóceánok vize volt. Mely rendszertani csoport (ország) szaporodása kötött a mai napig vízhez? Mely növény csoportok megtermékenyítéséhez elengedhetelen a vizes közeg?
- Mi köszönhető a víz polaris tulajdonságának?
- Mit jelent az, hogy a víz jó diszpregáló közeg?
- Mi köszönhető a víz nagy felületi feszültségének?
- Hogyan lehetséges, milyen szerkezeti sajátosságnak köszönhető, hogy a tavak alsó vízrétegei nem fagynak be télen, így az élőlények életben maradnak?
- Mi az előnye a víz nagy párolgáshőjének?
-
A növény gázcserenyílásain keresztül zajló transzspirációnak köszönhetően a xylémben, azaz a farészben lévő nedv felemelkedik. Ehhez jozzájárul a vízmolekulák közötti vonzás így kialakítva a kapilláris mozgást. Milyen kötésnek köszönhetően jön létre a vízmolekulák közötti kohéziós erő?
-
Miért előnyös: összenyomhatalanság, átlátszóság, magas olvadás-és forráspont?
A víz szerepe: LEARNAPP
2. OZMÓZIS, DIFFÚZIÓ
Válaszolj a következő kérdésekre!
- Mit nevezünk diffúziónak? Mit jelent a facilitált diffúzió?
- Mit jelentenek a következő fogalmak: ozmózis, exozmózis, endozmózis, félig átresztő hártya, plazmolízis, hemolízis, deplazmolízis, konvex plazmolízis, konkáv plazmolízis?
- Magyarázd meg: Miért ereszt levet a lesózott uborka? , Miért reped ki sok esőzés után a cseresznye?
Mi a különbség diffúzió-ozmózis: LEARNAPP
3. SZÉNHIDRÁTOK
- Jellemezd a következő szénhidrátokat íz, vízben való oldhatóság, emészthetőség, funkciós csoport típusa, cukoregység száma, a szénhidrát előfordulása és élettani szerepe alapján: szőlőcukor, keményítő, glikogén, cellulóz!
- Mi a következő szénhidrátok jelentőség: szacharóz, fruktóz, ribóz, laktóz, dezoxiribóz?
- Sorold fel, hogy a kölönböző élőlények országinak milyen szénhidrát tartalmú tartaléktápanyagai és felépítő szénhidrát molkeulái vannak!
- Elmélet kísérlet!
- A feldarabolt burgonyagumó vágási felszínéről kaparékot készítettél. Mikroszkóp alatt megvizsgáltad a keményítőszemcséket.
- KI-os jódoldatot cseppentettél a minta mellé, majd átszivattad szűrőpapírral.
- Milyen színűre festette a Lugol a mintát?
- A színváltozás alapján, milyen poliszacharidot tartalmaz a burgonyagumó?
- Milyen szerkezeti változás okozza az elszíneződést?
- Milyen térszerkezetű a molekula, amely ilyen színreakcióba lép?
- Sorolj fel további olyan növényi részeket, melyeknek magas a keményítő tartalma!
- Mi a táplálékkal felvett növényi keményítő fő szerepe az ember anyagcseréjében?
- Magyarázd el, miért édes a sokáig rágott kenyérhéj!
Szénhidrátok szerkezete és jellemzői: LEARNAPP
4. LIPIDEK
Kérdesek:
- Sorold fel a lipidek élettani jelentőségét, szerepét! Legalább ötöt említs!
- Sorod fel a lipidek típusait! Ugye magad előtt látod a molekulák vázát?!
- Miért lehet túladagolni a következő vitaminokat: A(D)EK?
- Igazold kémiai szerkezet jellemzéssel, hogy a foszaftidok biológiai membránok kialakítására képesek!
- Melyik lipidekre jellemző a konjugált kettős kötés rendszer? Mi a jelentősége?
- Neutrális zsírok hidrolízise során milyen molekulegységeket kapunk?
- Elméleti kísérlet:
- Két kémcsőbe 3-3 ujjnyi vizet öntöttél, mindkettőre 1-1 ujjnyi olajat rétegeztél. Az egyik kémcsőbe egy ujjnyi epét tettél. Mi tapasztaltál?, Hol termelődik az epe a szervezetedben?, Mi az epe szervezetbeli szerepe?, Mitlyen típusú szerkezeti molekula jellemző az epesavakra?
- Lipidek szerkezte és jellemzőik: LEARNAPP
5. FEHÉRJÉK
- Jellemezd a fehérjéket felépítésük, szerkezetük (elsődleges, másodlagos (alfa-hélis, béta-redő), harmadlagos, negyedleges) szerint!
- Mit jelent az, hogy esszenciális aminosav és az, hogy teljes értékű fehérje?
- Jellemezd a fehérjéket a következő szervezetbeli szerepük alapján, mint vázfehérjék, kontraktilis fehérjék, enzimek, immunfehérjék, markerfehérjék, transzporfehérjék, dajkafehérjék, hormonok?
- Végezz elméleti kísérletet:
- Fehérjeoldathoz adtál hozzá könnyűfémsókat! Ekkor a fehérje szerkezeti állapota (szolból géllé) változott (denaturáció). Hogyan tudod a folyamatot visszafordítani?
6. NUKLEINSAVAK
- Ismerem az összes nukleinsav, nukleotid típust, képes vagyok beazonosíta a molekula szerkezeti váz lapján ezeket: LEARNAPP
- Tudom, mi a jelentősége a következő nukleotidoknak: NAD+, NADP+, ATP: LEARNAPP
- Tudom, hogy mi a különbség a DNS és az RNS felépítése között: LEARNAPP
7.