09.2. Szabályozás Érettségi: Idegrendszer: Elemi idegjelenségek
2020. december 08. írta: b.brigitta

09.2. Szabályozás Érettségi: Idegrendszer: Elemi idegjelenségek

VÁZLAT

Füzetvázlat (minimum)

I. Fogalmak

1, Irányítás: az a folyamat, amikor a központ működteti az irányított rendszert. Formái:

  • vezérlés: A központ az irányított rendszert működteti, de visszajelzés nincs: egyirányú kapcsolat van a központ és az irányított rendszer között. Az élőlényekre nem jellemző ez az irányítás
  • szabályozás: A központ és az irányított rendszer között két irányú kapcsolat valósul meg: az irányított rendszer a működéséről visszajelzést küld a központnak (visszajelzés= feed back)

2, Inger: külső vagy belső hatás, amely a sejt anyagcseréjét módosítja, típusai: az energiájuk alapján: mechanikai, kémiai, fény, hő

3, Ingerület:

  • az inger hatására létrejövő membránpotenciál változás az ingerlékeny sejtnél
  • az inger hatására létrejövő anyagcsere változás az ingerlékeny sejtben  (ingerlékeny sejt: idegsejt, izomsejt, mirigysejt)

4, Membránpotenciál:

Minden élő sejtre jellemző. A sejthártya külső és belső oldalánál eltér a + és a - töltésű ionok eloszlása --> a membrán két oldalán töltéseloszlás különbség alakul ki, ez feszültség (potenciál) különbséget eredményez a sejthártya két oldala közt, ez az un. membránpotenciál 

5, Nyugalmi potenciál: a nyugalomban lévő sejt membránjának két oldala között kialakuló feszültség (potenciálkülönbség).

6, Akciós potenciál: a membrán két oldala között az inger hatására  kialakuló feszültségváltozás

7, Ingerküszöb: a membránnak az a legkisebb változása (depolarizációja), amelyik kiváltja az akciós potenciált. (a depolarizáció értékével fejezik ki)

8, Reflexív: egyszerű idegsejtláncolat: receptor > érző neuron > interneuron > mozgató neuron

9, Reflex: Az idegrendszer alapvető működési folyamata. Az ingerre bekövetkező válaszreakció, amellyel a szervezet alkalmazkodik a megváltozott környezethez (az ingerhez). A reflexfolyamat megvalósítója a reflexív (illetve a reflexkör). Reflex fajták:

  • Válaszreakció alapján: feltétlen reflex, feltételes reflex
  • Helye szerint: vegetatív reflex (belső szervek reflexei), szomatikus reflex (vázizmok reflexei): gerincvelői vázizom reflex: (izomeredetű reflex, bőreredetű reflex)

10, Receptor: inger felvételére és ingerület képzésre specializálódott érzékhámsejt (receptorsejt), vagy érzőneuron perifériás nyúlványának a vége (izomorsó:= izomrostra rácsavarodott idegvégződés)

fehérje típusú receptorok: fajlagosan egy meghatározott jelmolekulával tud kapcsolódni (génexpresszió szabályozása hormokkal!!! c. résznél tanultuk)

11, Adekvát inger: A receptornak megfelelő inger (= adekvált inger): az az ingerfajta, amely a receptorban a legkisebb energiával kelt ingerületet. Ez alapján a receptorfajták: mechano-, foto-, termo-, kemoreceptorokat.

12, Érzékszerv: receptor + segédberendezések

II. Elemi idegjelenségek

1. Ingerület keletkezése: megváltozik a receptor / vagy a neuron / az idegsejt ionáteresztő képessége: tovaterjedő membránpotenciál-változás alakul ki, ez az akciós potenciál.

2. Ingerület szállítása: Az akciós potenciál végig terjed az idegsejten:

  • velőshüvellyel nem borított területeken (dendrit, sejttest) folyamatosan
  • velőshüvellyel borított területen (axon) ugrálva terjed

3. Ingerület átadása: szinapszis = axon végfából ingerületátvivő anyag jut ki, ami ingerületi állapotba hozza a következő neuront

 

 

Elemi idegjelenségek

A) Nyugalmi potenciál / membránpotenciál

 

minden élő, nem ingerelt sejtre a nyugalmi (membrán) potenciál (NyP) jellemző

 

Mi pont fordítva rajzoljuk, de értelmezd így is! Menni fog!

 

 

 

 

Helyi/lokális potenciál 

 

 

 B) Membránpotenciál változása, akciós potenciál

 

Csak idegsejtek és izomsejtek sejthártyájánál alakul ki!!!!

Oké, oké tanári magyarázat ide vagy oda, videón is látni szeretném újra! Így biztosabb leszek magamban, hogy értem! Megnyitom! (3/a) (A link sajnos jelneleg nem elérhető...)

Gondolj csak bele, információ áramlás van! Amikor a postás levelet visz adott utcában néhány házhoz, akkor ahhoz, hogy Juciéktól Saciékig  eljusson, az előző helyről el kell jönnie. Ilyen a sejthártyán át terjedő ingerület is, ahogy tovaterjed az axon sejthártyáján úgy válik az előző rész nyugalomba (Ott a postás az ajtót becsukja, mintha ott sem lett volna), a következő sejthártya szakasz, pedig ingerületi állapotba. Végül is valahogy célt kell érjen az az ingerület.

Ki volt az igazi Frankenstein? 

"... Galvani unokaöccse, Giovanni Aldini, a Bolognai Egyetem tanára. Aldini 1803-ban mutatta be kísérletét, amelyben egy kivégzett bûnözõ csuklójára helyezett elektródokat: a holttest keze úgy markolt a levegõbe, mintha élne. A lábszárra tett elektródoktól a lábak jöttek mozgásba. De a legelképesztõbb és a legijesztõbb az volt, hogy az archoz érintett elektródoktól kinyílt a szem, rángatózni kezdett a száj és az arc grimaszba rándult." (Forrás: Chemonet)

Hogyan alakul ki a nyugalmi potenciál? MEGNÉZEM!

Hogyan alakul ki az akciós potenciál? EZT IS MEGNÉZEM!

Lokális és akciós potenciál összehasonlítása

C) Ingerület terjedése

Na de, mi lesz ezután?

- Az ingerület végighalad az idegsejten, és az axon idegvégződésein  ingerületátvivő anyagot szabadít fel. Ez az idegvégződések apró hólyagocskáiban tárolódik, az ingerület hatására a két idegsejt közötti résbe ürül. Ez váltja ki a szomszédos idegsejt ingerületét.

Hogyan történik a szaltatorikus ingerületvezetés? EZT IS megnézem

 

D) Ingerület továbbadása a másik idegsejtnek

Kémiai szinapszis

Hogyan történik a kémiai szinapszis? HÁT EZT MEG VÉGKÉPP...

Elektromos szinapszis

A táblázat segítségével hasonlítsd össze a kémiai és az elektromos szinapszis jellemzőit!

Gyakorló LearnApp: LINK

Az anyag elérése: EMELT

Kábítószerek

 

Anyag elérése: EMELT

KÖZÉP

Hogyan hatnak a drogok az ingerület átvitelre? EGÉRPARTI (nagyon cukik: bedrogozott egereket kell vizsgálnod!)

Gyakorlás

 

LearnApp:

A bejegyzés trackback címe:

https://bbrigitta.blog.hu/api/trackback/id/tr5516322252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása