1. SZAVAZZ! Mit gondolsz a következő három állításról? Mindegyikre megkapjuk a választ a szervrendszer áttanulmányozása után!
Az alábbi kép alapján válaszolj!
2. Kísérletezz magadon!
Az első!
Tapogasd ki az első számú titkos helyet a nyelveddel. Négy kicsi pontról van szó. Kettő ezek közül az orcák belső felén, csukott száj esetén a felső fogsorral szemben található, bal és jobb oldali kicsi kitüremkedések. Sokan azt hiszik, hogy itt valamikor megharapták magukat… A másik kettő a nyelv alatt van....
Gyorsan írd meg nekünk, mit gondolsz, milyen nyílások ezek:
Mit tapasztalsz, ha az alsó kettő pontot megnyomod a nyelveddel?
Mikor működhetnek az oldalsó pontok nyílásai?
Milyen egységek termelik ezt az anyagot?
A második
Rágcsálj hosszan egy falat kenyeret, kifli darabot hosszan! Milyen ízünek érzed? Miért?
3. Nézzük, mit tartalmaz a nyál!
első
második
harmadik
4. Kik laknak a szájüregemben?
A fogas kérdések majd következő órán...
6. Kóstolj porokat!
Egy tényéron hatféle különböző anyag van! Kóstolás alapján állapítsd meg, hogy milyen anyagok ezek, a nyelved melyik részén érzed ezen anyagok ízét!
A gasztronómiában viszonylag régóta jól ismert fogalom az umami, ami egy japán szó európában meghonosodott változata, nagyjából annyit jelent hogy kellemes íz. Az umami azonban lényegesen többet jelent mint a kellemes íz fogalma, tulajdonképpen itt a sós, édes, keserű, savanyú ízek mellett az ötödik alapízről beszélhetünk....
1908-ban Kikunae Ikeda vegyész professzor a japán konyha tradicionális alapanyagából, a kombu nevű tengeri algából nyerte ki először az umamit kiváltó glutaminsavat. A nátrium-glutamát azóta önálló termékként mint ízfokozó komoly karriert futott be az élelmiszeriparban, gasztronómiában, a ma már E621-es számon futó nátrium-glutamát rengeteg készétel adalékanyaga. Forrás