05. Biológia Érettségi: SZERVES VEGYÜLETEK > Lipidek
2019. szeptember 23. írta: b.brigitta

05. Biológia Érettségi: SZERVES VEGYÜLETEK > Lipidek

Lipidek közös tulajdonságai

 

  • Mi jellemzi a szerkezetüket? Mely biogén elemek alkotják?
  • Miben oldódnak?
    • Zsírfolt van a ruhámon!!! A hasonlók hasonlókban oldódnak! Mosd ki foltbenzinnel!
    • A víz poláros, a zsír apoláros, tehát....
  • Mekkora az energiatartalmuk a cukrokhoz képest? 

 

 

Mi lehet a szerepük?

 

Diasorok: 

Közép

Emelet

Lipidek csoportjai

Koncentrálj a harmadik oszlopra! Mondom a harmadik oszlopra! :) 

 

 Ohaaa, tehát a lipideknek négy csoportja van, de kezdjük a nulladik szinten!.....hmmmmm

Ismerkedj meg  a zsírsavakkal!

Mennyi szép vonal! Mennyi háztető!

 

Írjunk fel egy példát, legyen az a sztearinsav (C18). Miért? Mert előző órán is szóba jött a rágó....(Emlékszel szorbit és xilit...?) Ugyanis a sztearinsavat csomósodást gátló anyagként alkalmazzák E570 néven. pl. rágógumikban, különféle cukorból készült édességekben, vajban.....

 

DE MIÉRT KELL NEKEM A ZSÍRSAV? 

Hogyan jutok hozzá? 

 

Nagyon sok érdekes és a saját szervezeted szempontjából FONTOS dolog van még a témában. Egyet még engedj meg, szoktál karácsonykor szaloncukrot enni? IGEN? Hmmm. Olvasd el az alábbi cikk tartamát! Megnézem, hogy miért nem jó a szaloncukor!

Tehát, mi tehetsz? 

Mi fogyasztók is tehetünk egészségünk érdekében: együnk kevesebb iparilag előállított süteményt, kekszet, bevonó masszával készült édességet. Kerüljük az összes olyan élelmiszert is, amely csomagolásán a „részlegesen hidrogénezett zsír, olaj vagy zsiradék" kifejezés szerepel.

Azért valljuk be komoly a dolog, még rendelt is született róla: A 71/2013. (XI.20.) EMMI rendelet (továbbiakban: Rendelet) kimondja, hogy Magyarország területén tilos olyan élelmiszert forgalomba hozni, amelynek transz-zsírsav tartalma nem felel meg a Rendeletben rögzített határértékeknek.

Elsőként a flóra margarinban a tarnsz-zsírsav tartalmat 1% alá vitték (2 helyett), ezért volt szívbarát,  a pilóta keksz krémje volt az első, ami nem tartalmazott transz zsírokat.

Mi köze az egésznek III. Napóleonhoz? 

 

Kapcsoljunk glicerint a zsírsavakhoz és beszéljünk a neutrális zsírokról!

 

Milyen egységek alkotják? 

 

 Teszteld megad!

 

Foszfolipidek

 

- Felépítés: Az ábra tanulmányozása után oldd meg az alábbi feladatot!

 

 

Mesében elbeszélve, kiegészítve a főn szeretett ozmózissal: 

Szteroidok

- alapvázuk a szteránváz - három hatos + egy ötös gyűrű

- ehhez kapcsolodó funkciós csoportban különböznek

- ide tartoznak:

- koleszterin: biológiai membránok alkotója, szerepe van az idegrendszer működésében, viszel is be, csinálod is (májad) Miért jó ? 7 a)

Videó a koleszterin hatásairól

- D3-vitamin: előanyag formájában kerül a szervezetbe, UV-sugarak hatására lesz aktív

- epesavak: májban keletkezik, a lipidek emészthetőségét segítik elő

- hormonok: nemi hormonok (mellékvesekéregben (kortizol, aldoszteron) és ivarmirigyekben: progeszteron, ösztrogén, tesztorszteron)

 

Karotinoidok

- karotin: A-vitamin előanyaga

- likopin: antioxidáns

- E-vitamin

-K-vitamin: normális véralvadáshoz

Kísérletek

 

Megnyitom!

Gyakorlás otthonra

QUIZIZZ

 

Azért szeretném látni az anyag ppt-jét is!

  

A bejegyzés trackback címe:

https://bbrigitta.blog.hu/api/trackback/id/tr1714252631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása