Ettél már kaviárt? Ízlett? Szeretnéd megkóstolni, ha esetleg még nem tetted.... Na majd meglátjuk....Nézzük is csak meg mennyibe is kerül az állítólag legfinomabbnak tartott:
Az Altonaer beluga kaviár 56g-ja 64990 Ft. Komolyan ennyi az ára, nem véletlenül van a végén az a nulla. De milyen élőlény anyagáról is van szó itt? 1.160.535,71 Ft/kg Váóóóóóó
Ez a a legnagyobb és legritkább tokhalfajta. Az éves fogás alig éri el a 100 darabot. Bár testének ikratartalma elérheti a 25%-ot is, a nőstény csak 20-30 éves korára válik ivaréretté. A beluga adja a legnagyobb szemű, az egész világon legfinomabbnak ítélt és természetesen legdrágább kaviárt.
Mi is ez a kaviár?
A kaviárt természetesen nem készítik, a kaviár a természet csodálatos ajándéka. A tokhalakat kifogják, majd felmetszve óvatosan kiszedik az ikrákat (= petesejt) gondosan átöblítik, majd megszárítják. Ezután az ikrákhoz - kézzel - sót kevernek. A sózás a tartósítás mellett fontos szerepet játszik a kaviár állagának kialakításában is.
1. A következő lesz a vázlatod alapja, a pontokat írd fel a füzetedbe! S a TK. 67-68. oldaláról keresd ki az ide tartozó információkat! Figyelj arra, hogy minden ponthoz, max. 4-5 szót írj!
Cím:
I. Halak jellemzői
1. Testtájak:
2. Kültakaró:
3. Légzés:
4. Mozgás:
5. Táplálkozás:
6. Szaporodás:
II. Porcos és csontos halak (sugaras úszójú) összehasonlítása
2. Húú nagyon sok dolgot tudsz már a halakról, melyik tulajdonság jellemző a csontosra és melyik a porcosra!
Könnyen megy a halak testfelépítése is!