04. Ökológia: Populáció mennyiségi változása
2018. február 05. írta: b.brigitta

04. Ökológia: Populáció mennyiségi változása

1. Populációdinamika = pop. egyedszámának mennyiségi változása

Mi befolyásolhatja? 

  • a) szaporodóképesség
  • b) életkor
  • c) termékenység
  • d) Ivarmegoszlás
  • e) vándorlás

2. Populáció növekedési modellek: 

a) Korlátlan növekedés modellje

Szoktál esetleg sütni? Rebeka, fiúk? Tegyük fel pogácsát ennél! Mi kell hozzá? Hogy lesz sok-sok finom pogácsád? Mi köze ennek a populációhoz? 

 Hogyan nő a populáció egyedszáma?, Következtess a környezeti erőforrások mennyiségére! Mi jellemző a születések és halálozások számára?, Milyen típusú szaporodóképesség jellemzi?,  Hogyan nevezzük ezt a típusú növekedési görbét? Mennyi idő alatt növekszik a pop. mérete? (Gondolj a pogácsára!)

Mi a manó, ez a zöld "trutyi"?

b) Korlátozott növekedési modell

 

 3. Szaporodási stratégiák a korlátozott növekedésen belül (TK. 67-68. o.)

Töltsd ki a táblázatot a füzetedbe! Nézz utána az idegen fogalmaknak ITT

Az "r"-stratégista fajokra a gyors szaporodás, sok utód jellemző, melynek eredménye a hirtelen megnövekedő egyedszám, de a környezeti tényezők kedvezőtlenné válása esetén gyors egyedszámbeli összeomlás figyelhető meg a populáció szintjén. A "K"-stratégisták ezzel szemben kevés utódot hoznak világra, azokat azonban hosszasan gondozzák. Kicsi a populációban a mortalitás és az egyedek általában hosszú életkort élhetnek meg. A végeredmény persze ugyanaz: vagyis, hogy a populáció hosszabb időtávlatban állandó méretű. Stabil ökoszisztémában a populációk egyedszáma lényegesen nem változik sok éves időtartam alatt, azonban éves szélsőséges fluktuációk előfordulhatnak. Összességében elmondható, hogy a felnövekvő utódok száma függ a nőstény megtermékenyülő petesejtjeinek számától, az utódok gondozásától és a környezeti hatásoktól.

Gyakorló feladat ITT

kepkivagas_2.PNG

Megnyitom az anyagot!

A bejegyzés trackback címe:

https://bbrigitta.blog.hu/api/trackback/id/tr8113637144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása