Szivacsok és csalánozók: Annyira élvezem én a strandot,ott annyira szép és jó...
2018. január 18. írta: b.brigitta

Szivacsok és csalánozók: Annyira élvezem én a strandot,ott annyira szép és jó...

 Addig is, otthon a fürdőkádban....

SZERETNÉL egy állat maradványaival fürödni? Nem valami vonzó az ötlet, ugye? Pedig a természetes mosdószivacs valójában egy teremtmény rostos váza.

Szivacsok

 

"Bár a szivacs úgy néz ki, mint egy növény, Arisztotelész és idősebb Plinius pontos leírást adott róla, amikor állatként nevezte meg." Forrás

Nos, a többi állattól eltérően a szivacsoknak nincsenek belső szerveik, sőt szöveteik sem. Álszövetes élőlények, a külön működéseket ellátó sejtek még nem alkotnak szöveteket. De ha nincs se szívük, se agyuk, se idegrendszerük, akkor hogyan élnek? Parányi specializálódott sejtek végzik el azt a sok feladatot, ami az életfenntartáshoz szükséges, itt emlékeztetőül meg is nézheted, hogy melyek ezek. Ha a következő felírtra kattintasz képek jelennek meg:  sway

Táplálkozásukról: 

"A szivacsok „táplálkozási módszere eltér a többi állatétól” — írja Allen Collins zoológus. A testfalban található pórusok labirintusszerű csatornákba és kamrákba vezetnek, melyek az egész szivacsot behálózzák. Több millió parányi galléros ostoros sejt béleli ennek a labirintusnak a falát. Minden egyes sejtből egy ostorszerű szál nyúlik ki, amely előre-hátra csapkod. „Mint evezősök egy római gályán, [ezek a sejtek] folyamatosan áramoltatják a vizet, amely elhalad a szivacs többi sejtje mellett, azok pedig felfogják és bekebelezik a benne lévő táplálékdarabkákat” — fejti ki Ben Harder író."

Szerepe a vizek tisztításában, szűrésében: 

A szivacs saját térfogatának tízszeresével egyenlő mennyiségű vizet is át tud szivattyúzni a testén óránként, s közben kiszűri belőle a tápanyagokat, a mérgező vegyszereket és a baktériumok mintegy 90 százalékát.

Érdekesség: Szivacshalászat

A mediterrán tengerek mellett, így az Adria partjain a szivacshalászat ősi búvár foglalatosság volt. A „Képes Vasárnap” 1937. november 7-i száma egy fotókkal illusztrált könnyed írásában a szivacshalászok munkájáról számolt be. A cikkből kiderült, hogy egykori tengerünk, az Adria partján igazi iparággá fejlesztették a mosdószivacs gyűjtést: számos hajó nehézbúvárokkal a fedélzetén indult naponta munkára.

 

Szivacsgyűjtő nehézbúvár (Forrás)

Csalánozók

 

Be ne kapj! A hal, aki nem tudta mi is történt vele...

 

Ááá engem biztos nem csíp meg! Azt, Te csak hiszed! Szóval, ahol éppen meleg az idő: Tengerparti nyaralás esetén nem árt tisztában lenni azzal, hogy a medúza, a tengeri sün és a korallok is csíphetnek. A medúzacsípés a leggyakoribb tengerparti sérülés, ráadásul a már elpusztult állat is csíphet még! Vihar után különösen gyakori, hogy a parton medúzák ezrei vannak, ezért ajánlott az úszócipő viselése!

Mozgás: rakétaelv:

Vajon hogyan is működik ez a csalánsejt? Nézzük meg kinagyítva: A medúza csípése videó:

Aúúú, ez tényleg fájhat!

A csalánozó testfelépítése:

Beszéld meg akövetkező feladatot a padtársaddal!

JÁTÉK

 

KAHOOT

KAHOOT2

A bejegyzés trackback címe:

https://bbrigitta.blog.hu/api/trackback/id/tr3112881598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása