tTgyak 8: Miért ilyen nagy a füled? Hogy jobban hallhassalak....
2017. március 26. írta: b.brigitta

tTgyak 8: Miért ilyen nagy a füled? Hogy jobban hallhassalak....

 

 

Sziasztok Skacok! ;)

 

Íme a szorgalmi feladat ttgyakra! De, aki most nem velem van, az sincs eltiltva a feladattól!

De előtte egy kis emlékeztető. Elnézéseteket kérem, hogy csak most kerül fel a blogra! Köszönöm a türelmet! :)

A múlt órán a hanginger érzékelésével foglalkoztunk. Megtanultuk, hogy mit is jelent ez, hogyan, mivel érzékeljük, hol alakul ki, ki a hangérzet kialakításának a főnöke. Tudjuk már, hogy kalapács nem csak a műhelyben van, és a csiga kapcsán nem csak Csiguszra a Spongyabobból, s nem csak a kerti meztelen csigára, sőt nem csak a gyerekdalra gondolhatunk. Hanem a belső fülre is, ahol szintén van egy csiga, benne az alaphártyán lévő érzéksejtekkel, melyek a magas és mély hangokat eltérő helyen fogják érzékelni. 

Ahhoz, hogy ez az érzékelés a magas hangok esetén is sokáig megmaradjon, vigyázunk kell magunkra, a fülünkre, a benne lévő érzéksejtekre. Nemcsak a környezetünk felelős ezért, hanem mi magunk is, nem mindegy, hogy a fülessel milyen hangerővel hallgatod a következő zenét, hogy egy kis földrajzot is vigyünk bele: KATT ide. Na, de térjünk rá a lényegre....

Feladat:

1. Töltsd  le a telefonodra a következő applikációt: Sound meter (zajszintmérő) applikáció.

Megjegyzés: A decibel (dB) mértékegység, mely jelzi, hogy egy hang mennyire hangos. Az emberek 0 és 140 decibel között hallják a hangokat. A 0 decibel nem azt jelenti, hogy nincs semmilyen hang, csupán az emberi fül nem hallja, ez az ún. hallásküszöb.

2. Az alkalmazás segítségével készíts Önálló mérést a környezetedben található hangokról! Legalább 20 hangot rögzíts!

Rád van bízva, hogy minek a hangerejét méred meg. Hiszen mindannyiunk otthona másmilyen ingereket tartalmazhat. Lehet például Péter rokonai szeretnek ping-pongozni (bocs Péter, ha nem így van!), lehet Anna szívesen hallgat a szobájába zenét, lehet valakinek van trombitája, hangos szomszédja, motorja a családban.... 

Tippek a mérésekhez: suttogás, kávéfőző, hegedű, sziréna, könyv leejtése stb.

3. Sorold be a megmért hangerőket a következő táblázat segítségével! Készíts oszlopgrafikont a mért értékek nagyságáról!

nevtelen.png

4. A beadott anyag a következőt tartalmazza: a mérés ideje (pl. 2017.03.30. délután 3 óra), hangforrás és a hozzá tartozó mért érték, valamint az érték élettani hatása, grafikon. 

5. Beadás módja: papíralapon vagy ppt-ben vagy doc-ban!


Jó kísérletező hangoskodást kívánok! :) 

Beadási határidő: 2017.04.10.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bbrigitta.blog.hu/api/trackback/id/tr8912881590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása