Állati szövetek felismerésének gyakorlása
2016. december 13. írta: b.brigitta

Állati szövetek felismerésének gyakorlása

 Kedves Mindenki!

 

1. A világon már megszoktuk, hogy mindent tudunk eggyel lentebbi szinten vizsgálni, nézd csak meg például ezt a linket, hogy a tudomány ma már milyen mélységebe, vagy (nézőpont kérdése) magasságokba jutott.  

A megnyíló oldalon kattints az English ikonra, majd a start gombra! ;)

A múlt órán megnéztük, hogy a vázizomnak milyen egységeit különítjük el, ahogy egyre kisebb és kisebb szintekre jutottunk, megismerkedtünk két fontos fogalommal, fehérjetípussal, melyek lehetővé teszik az izmok megrövidülését, összehúzódását, elmozdulását, ezáltal a mozgást. 

2. Elsőnek is nézzük meg, melyek voltak ezek a kérdéses fogalmak, ehhez rakd ki a következő puzzle-t!  

Keresd az ismeretlen fogalmat! Megvan? Mi is ez? Most ezt fogjuk elsőnek is megbeszélni!

Otthon majd nézd meg a hozzá tartozó magyarázó videót. De most figyelj az én magyarázatomra! Köszönöm! Tudom, hogy a videó angol, de erre rá se ránts, ha nem érted nem baj, a képek mindent elmondanak, de azért nem tilos a szövegre is figyelni. ;) Otthon vesd össze a füzetedbeli vázlattal!

 

 

3. Ebben a dokumentumban találod az izmos képeket: Nyisd meg a következő sway doksit

4. Említettétek, hogy jó lenne ismételni a szöveti metszetek felismerését, a következőkben ezt fogjuk, fogod gyakorolni egy még a biológián nem használt honalpon (QUIZLET), kattints is ide

FONTOS: Mindenképp a lenti szempontok szerint nézd meg a szöveti  képeket lehetőleg egyenként, mert a célunk az, hogy ne csak ezen példa metszeteken ismerd fel, hogy milyen szövetről van szó, hanem akkor is, ha egy ismeretlen képet kapsz. ;) 

  • 4.1. Ezen a holnapon elsőnek a következő kifejezésre menj rá: FLASHCARDS - itt egyesével nézd meg a szövettípusokat és nevüket a Click to Flip gombra kattintva, megfigyelve a következőket, majd tovább haladva a következő szöveti képre:

 

    • mi jellemzi a sejt alakját (gömb-, orsó, -szilvamag, henger, lap, elágazó alakú sejtek)
    • hogyan állnak a sejtek, közvetlenül egymás mellett helyezkednek-e el
    • hány rétegben helyezkednek el az azonos szövettípushoz tartozó sejtek (ez a hámszöveteknél lényeges különbségtétel) 
    • van-e sejt közötti állomány (ha nincs, akkor tuti, hogy hámszövetről van szó) 
    • hogyan tudod jellemezni a sejt közötti állomány felépítését, szerkezetét (tömött rostok, távol álló rostok)
    • van-e a sejtnek nyúlványa (gondolj a csontképző sejtekre!) 
    • egyedül állnak-e a sejtek vagy csoportosan
    • hol helyezkednek el a sejtplazmában a  sejtmagok (sejthártyához szorulnak, itt több mindenre gondolhatsz: zsírszövet, izomszövet; a sejt közepén helyezkednek-e el stb...
    • a metszeti kép alapján milyen funkciója lehet az adott szövetnek
  • 4.2. MIKROSZKÓPOZÁS: Mindegyik asztalon van egy mikroszkóp, ha meg szeretnél győződni a fent látott metszetek, tényleges mikroszkópos képéről, s azt is tudod, melyiket néznéd meg, szólj és odaadom. Reméljük lesz belőle. :) Tuti, lesz belőle! )
  •  4.3. A következőkben ha ezzel megvagy, akkor kattints vagy a már megnyitott Quizlet honlapon vagy itt a MATCH kifejezésre, ebben a feladatban meg tudod keresni a különböző szövetek összetartozó párját, gyakorolva, hogy melyik metszeten mi látható.

 

  • 4.4. Nagyon jól haladtál! Végül kattints a következő kifejezésre - LEARN, itt neked kell megnevezned , leírnod a kép alapján az adott szövettípus nevét!

 

  • 4.5. Végül, ha még lesz rá időd, oldd meg a tesztfeladatot is: TEST

 

Ha még gyakorolni szeretnél, itt újra megteheted, illetve a LearningApps-ba a saját neveddel és jelszóddal belépve szintén találsz gyakorló feladatokat! Ha pedig bármi kérdés van (mert biztos van), azt vagy email-ben, vagy a holnapi órán vagy a tanáriban megkeresve, bátran tegyed fel! 

  

Egy másik videó: Katt IDE a honlapon nyisd meg a 4/a részt, majd oldd meg a 4/b feladatot is!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bbrigitta.blog.hu/api/trackback/id/tr7012881726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása