09. Nyirokkeringés, Immunrendszer, Vércsoportok Biológia 8.
2020. január 08. írta: b.brigitta

09. Nyirokkeringés, Immunrendszer, Vércsoportok Biológia 8.

Mi is az a nyirokkeringés?

 

Mi is az a nyirokmasszázs? Érdekel!

 Megnyitom az anyagot!

Szervezetünk védelmi vonalai

 

a) Első védelmi vonal

b) Második védelmi vonal

Képtalálat a következőre: „fagocytosis gif”

c) Harmadik védelmi vonal

 

Szeretném az anyagot!

Meg szeretném nézni mesében, úgy jobban megértem!

 

Konkrét példa alapján (köszönjük Edit!)

 

1. Veszélyzónák: Influenzás osztálytársad mellett ülsz. Folyamatosan folyik az orra, köhög, még a tollat sem javasolnám, hogy kölcsönkérd tőle...

2. Behatolás: Mégis kölcsönkérted? Mindegy is, az is elég, hogy egy levegő szívsz vele ... az influenzavírus már be is jutott a légútjaidon.

3. Nagy átverés: A tüdő hámján kiváló otthonra lel: szépen megfertőzi a sejtjeidet. Átjut a sejthártyán, leállítja a sejted addigi működését, és "ráveszi", hogy most már csak vírusokat gyártson. Így lesz vírusgyár szegény sejtjeidből.

4. Önfeláldozó vírusgyárak: Azért ez a kis szerencsétlen, átvert sejt előbb-utóbb rájön, hogy átverték, ezért titokban kidob a sejthártyájára egy vírus darabkát jelezvén az immunsejteknek: SRÁCOK! GÁZ VAN! IDE LŐJETEK! 

5. Szétterjedés: Azonban ha az immunrendszer nem elég éber, mert mondjuk egész hétvégén kapáltál/szántottál/cserepet hordtál/maratont futottál/esetleg bioszt tanultál, akkor bizony a szervezet energiái kevesek ahhoz, hogy az immunrendszer gyors csapást mérjen. Szóval a kis szerencsétlen sejted legyárt több ezer vírust, és útjukra is engedi őket. Újabb sejtek fertőződnek.

6. Tűzoltás: Itt már észbe kap az immunrendszer, és csak úgy tűzoltás jelleggel feltekeri a "termosztátot" : befűt a vírusoknak (belázasodsz), és nekilát kidolgozni egy haditervet a totális megsemmisítésre. Ez a "befűtés" a nem specifikus immunválasz.

7. Elkészül a haditerv:

  • T sejteket őrjáratra küldjük, fegyvert adunk a "kezükbe", amivel szétlövik a fertőzött sejteket. Csak hát a fertőzött sejtek gyorsan szaporodnak, vegyi támadásra is szükség lesz!
  • B sejtek: ők a vegyi fegyverek teljes arzenáljával rendelkeznek: több ezer féle kering a vérünkben, mindegyik más "vegyi anyaggot" (immunglobulint) termel. Csak hát ki kell próbálni, hogy melyik vegyi anyag a hatékony, és ez időbe telik (1-2 nap lázas periódus). De ha megvan a megfelelő B sejt, kíméletlenül szaporodni kezd, ontja magából a vegyi anyagot, és totális megsemmisítő csapást mér a betolakodókra. Sőt! Még memóriasejteket is képez, hogy egy következő támadást gyorsan visszaverjen.

Immunizálás típusai

 

 

 

Szeretném az anyagot!

KAHOOT

Vércsoportok

 

Szeretném az anyagot is! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://bbrigitta.blog.hu/api/trackback/id/tr4514567216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása